Sós karamellás torta

Diógrillázzsal, selymes sajtkrémmel és Szamorodnival

Sós karamellás torta recept

Ez az elegáns torta szinte megbolondítja az embert: egyszerre sós és édes, lágyan krémes és izgalmasan roppanós, a nagybetűs Dolce Vita földi megtestesítője. Kifejezetten ünnepi alkalmakra javaslom dizájnos, csillogós megjelenése és pazar ízvilága miatt. Kiváló társa lehet egy finom pohár Tokaji Szamorodni például a Barta pincétől. A torta elkészítése  sokkal egyszerűbb, mint hinnéd: könnyen összeállítható, "öntött" tészta az alapja, karamell szósz és egy villámgyors sajtkrém szükséges hozzá. A diógrillázsos díszítés helyett vannak gyorsított tippjeim is a tortadekorációhoz.

Sós karamellás torta recept

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:

Tésztához:

  • 110 gr puha vaj,
  • 200 gr porcukor,
  • 150 gr barna cukor,
  • 1 cs. vanília cukor,
  • 3 tojás,
  • 240 gr finomliszt,
  • csipet só,
  • 1 ek. sütőpor,
  • 240 ml tej.

Sajtkrémhez:

  • 75 gr puha vaj,
  • 150 gr porcukor,
  • 1 cs. vaníliacukor,
  • pici vanília aroma,
  • 30 dkg natúr krémsajt,
  • 80 gr karamell szósz.

Karamell szószhoz:

  • 200 gr kristálycukor,
  • 100 gr (szobahőmérsékletű) vaj,
  • 120 ml (szobahőmérsékletű) tejszín,
  • 1 csapott tk. só.

Díszítéshez:

  • 1 marék dió,
  • 3-4 ek. kristálycukor.

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez a puha vajat, cukrokat és tojásokat összeturmixoljuk, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, csipet sóval, majd folyamatos kevergetés mellett a tejet is. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 40-50 percig. (A nagy cukor mennyiségtől ne ijedj meg, szuper lesz az összhang a sós karamell mellett, és ez már egy csökkentett mennyiség az eredeti recepthez képest.)
  2. A karamell szósz elkészítési metódusát itt részletesebben leírtam. Elsőként alacsony és közepes hőfok között addig melegítjük a cukrot, amíg folyékonnyá nem válik, ekkor lehúzzuk a főzőlapról, hozzáadjuk a vajat, és amint felolvadt, jöhet hozzá a tejszín (akár langyosra meg is melegíthetjük) folyamatos kevergetés mellett. Nem gond, ha hirtelen csomók keletkeznek, mert a lassú melegítés és kevergetés során el fog olvadni és egynemű lesz a szósz, ha ez megvan, elzárjuk és várjuk, amíg lassan kihűl.Ahogy hűl, úgy lesz egyre sűrűbb.
  3. A sajtkrémhez összeturmixoljuk a vajat, cukorokat, aromát és hozzáadjuk a krémsajtot, majd a langyosra hűlt karamell szószt és jól összedolgozzuk.
  4. A megsült, teljesen kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük a sajtkrémmel, majd a karamellszósszal, rátesszük a tetejét és azt is megkenjük a megmaradt sajtkrémmel.
  5. A tetejét többféleképpen díszíthetjük: a legegyszerűbb verzió, ha a karamellszószt magasról rácsurgatjuk valamilyen alakzatban, pl. cikk-cakkban. Gusztusos tud lenni, ha a széleiről lecsurog a karamell szósz. Ezt még meg lehet szórni vagy díszíteni aprított, sós mogyoróval, sós pereccel. 
  6. A diógrillázsos díszítéshez karamellizáljuk a cukrot: felolvasztjuk, amíg folyékonnyá válik, majd beledobjuk a dió darabokat, óvatosan eldolgozzuk a szószban és máris kikaparjuk ey tányérra: azonnal megköt a karamell, de ha összeragadnak, akkor is óvatosan szét lehet törni a darabokat, amivel a torta szélét körbe lehet dekorálni. A megmaradt grillázs darabokat is rá lehet még szórni a tortára, aranyló csillámokat biztosít.

Sós karamellás torta képek

Ha tetszett a fenti Sós karamellás torta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló torta recepteket is: Narancsos répatorta recept, Epres, oreo kekszes túrótorta recept, Tökmagos, fehércsokis torta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: dió, finomliszt, habtejszín, karamell, krémsajt, tej, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, húsvéti, karácsonyi, torta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sós karamellás torta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Tökmagos, fehércsokis torta recept
torta

Tökmagos, fehércsokis torta

Mascarponés málnahabbal, és tökmag grillázzsal

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Oreo kekszes sajttorta recept
sajttorta

Oreo kekszes sajttorta

Durván oreos, sütés nélküli torta, ami mindenkit levesz a lábáról

Mascarponés gesztenyepüré torta recept
torta

Mascarponés gesztenyepüré torta

Ha szereted a gesztenyepürét, ezt imádni fogod

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató