Még akad egy kis szilva a piacokon, így érdemes kihasználni az utolsó pillanatokat a sok szilvás gombóc után, egy kis "szilvamandala" pite készítésére is. Egyébként is szinte minden gyümölcsnek jól áll a pite műfaja. Ennél a verziónál egy nagyon egyszerű tésztával van dolgunk, hiszen minden alapanyagot csak össze kell keverni, beleönteni a piteformába, kidekorálni szilvaszeletekkel, és puff, egy kis fahéjas cukorszórással beküldeni a sütőbe. A lakást meseország illatfelhője lengi majd be, mi pedig tűkön ülünk, hogy mikor hűl már le annyira a süti, hogy megkóstolhassuk.
Szilvás, túrós pite recept
Hozzávalók:
- 3 tojás,
- 10 dkg puha vaj,
- 18 dkg porcukor,
- 2 dl joghurt,
- 25 dkg túró,
- 30 dkg liszt,
- ½ cs. sütőpor,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 tk. barna cukor,
- 1 kk. fahéj
- kb. 25 dkg magozott szilva.
Elkészítés:
- A tojást, porcukrot összeturmixoljuk a puha vajjal.
- Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, majd belekeverjük a túrót, a joghurttal. Belereszeljük a citrom héját.
- A tésztát beleöntjük egy vajjal kikent, lisztezett piteformába, és szilva szeletekkel kidíszítjük.
- Egy kanál barna cukrot összekeverünk őrölt fahéjjal, és megszórjuk vele a szilvás réteget. Csodásan karamellizálódik majd a pite tetejére.
- 180 fokon sütjük, légkeverés mellett kb. 30 percig. Tálaláskor szórjuk meg egy kis porcukorral.