Pisztáciás és csokis babka

Babka, a kalácsok királynője

Pisztáciás és csokis babka recept

A babka elkészítéséhez kapcsolódó minden egyes apró lépés igazi élvezet: a tésztáját meggyúrni is csodás, mert olyan szépen összeállnak az alkotóanyagok, hogy azt öröm nézni és érezni. A nyújtási folyamat szinte tökéletes, mert nem ragad a tészta, szuperjól formázható és kezelhető. Aztán megkenjük valamilyen fantasztikus töltelékkel jó gazdagon, és közben folyamatosan minőségellenőrzést végzünk a krémen. A szoros feltekerés után pedig jön a varázslat, ami a babkát babkává, és a kalácskészítést igazán izgalmassá teszi: kettévágjuk a csiga tekercset, és a két részt összesodorva megfonjuk. Már nyersen a rabjává válunk a kalácsnak, és alig várjuk az utolsó körös kelesztést, hogy végül megsüssük és megkóstolhassuk a végeredményt. Ünnepektől függetlenül mindig akadhat olyan időszak az évben, amikor igenis megéri kényeztetni magunkat és szeretteinket egy ilyen gyönyörű szép kaláccsal. Az alapreceptért a legfrissebb Lidl Konyha szakácskönyvemet lapoztam fel, ahol Széll Tamás segíti a tökéletes babka sütés folyamatát.

Pisztáciás és csokis babka recept

Hozzávalók két babkához:

Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt,
  • 12 dkg porcukor,
  • 1 cs. instant élesztő,
  • 3 tojás,
  • 0,8 dl tej,
  • 0,7 dl víz,
  • 15 dkg puha vaj,
  • 1 kk. só,
  • 1 narancs reszelt héja.

Töltelékekhez:

  • 20 dkg kész pisztáciakrém/paszta,
  • 1 marék sótlan pisztácia,
  • 15 dkg étcsokoládé,
  • 8 dkg vaj,
  • 40 gr. porcukor,
  • 1 púpos ek. kakaópor,
  • csipet só.

Sziruphoz:

  • 20 dkg porcukor,
  • 1 dl víz.

Elkészítés:

  1. Elsőként a tésztát állítjuk össze. A víz és tej keverékét meglangyosítva, beleszórjuk a porcukrot, majd az élesztőt, megkeverjük és magára hagyjuk kb. 5-10 percre. Ezt követően hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, és a narancshéjat, a tészta közepében lukat formálva, beleöntjük az élesztős keveréket és fakanál vagy dagasztógép segítségével elkezdjük a tészta dagasztását. A folyamat során fokozatosan, kisebb darabokban adagoljuk hozzá a puha vajat.
  3. Ha összeállt egy csodás gombóccá a tészta, két választásunk van: konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni kb. 3 órát, vagy betesszük este a hűtőbe lefóliázva és másnap reggel folytatjuk a folyamatot (én most az előbbit választottam).
  4. A pisztácia töltelékhez kipróbálhatod a habos pisztáciakrém tortám krémét, vagy akár készen is lehet finom, olasz pisztáciakrémet venni. A csokis tölteléket szintén nagyon egyszerű elkészíteni: a csokit a vajjal összemelegítjük alacsony hőfokon, hozzáadjuk a porcukrot, kakaóport és sót, majd jól összekeverünk mindent.
  5. A tésztát kétfelé vesszük, és mindkettőt kinyújtjuk vékonyra, téglalap alakban. A pisztáciásnál megkenjük a krémmel, és rászórjuk a durvára darabolt vagy aprított pisztáciával. A csokis krémmel megkenjük a másik tésztát úgy, hogy a széleit kihagyjuk. A megkent tésztát szorosan feltekerjük.
    Töltelék és feltekerés
  6. Egy éles késsel kettévágjuk hosszában a tekercset.
    Kettévágjuk a tekercset
  7. Az így keletkező félrudakat óvatosan, sodorva összefonjuk.
    Összesodorjuk a két rudat
  8. Püspökkenyér vagy kenyérsütő formába tesszük, lefóliázzuk, és szoba hőmérsékleten dupla méretűre kelesztjük.
    Babka fonat
  9. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 30-40 percig (egy rácson, egymás mellett meg tud sülni a két babka).
  10. Amíg sülnek a kalácsok, elkészítjük a szirupot: a porcukrot a vízzel összefőzzük (amíg el nem olvad a vízben a cukor).
  11. Ha megsültek, még forrón megkenjük a cukorsziruppal, elosztva a két kalács között ezt a mennyiséget.

Babka tippek:

  • A tölteléket bátran variálhatjuk ezerféleképpen, pl. frissen reszelt citrushéjakkal, pirított magvakkal, bogyós gyümölcsökkel, fehér csokival, nutellával, aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel.
  • A szirupnál a vízhez tehetünk rózsa- vagy narancsvirág vizet, sőt a vizet akár lecserélhetjük narancs- vagy más gyümölcslére, csak a cukor arányára figyeljünk.
  • A recept két babkát foglal magában, így azt is ki lehetne próbálni, hogy mindkettőt más-más töltelékkel töltjük meg, de a vágás után vegyesen csavarjuk össze a szálakat, persze azért hasznos, ha passzolnak egymáshoz a töltelékek.
  • A kész pisztáciakrém/paszta helyettesíthető natúr, darált pisztácia és porcukor összepürésítésével, ahogy a bejgli töltelék készül, kihagyva belőle a kész krémet.

Pisztáciás és csokis babka képek

Ha tetszett a fenti Pisztáciás és csokis babka recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló péksütemény recepteket is: Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept, Nutellás babka muffin recept, Hópihe kalács recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, instant élesztő, pisztácia, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, húsvéti, izraeli, karácsonyi, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pisztáciás és csokis babka recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató