Csodaszép, zsenge spárga, olvadozó termelői sajt, és pihe-puhára sült csirkemell találkozik ebben a végtelenül egyszerű receptben. Citromhéjjal és lével ízesítjük a tölteléket, ami hihetetlenül jól áll ennek a frappáns hármasnak, játékossá és könnyeddé teszi az egész ételt. A spárgaszezon egyik legnépszerűbb receptje lehet ez a néhány alapanyagból álló töltött csirke, amire először a serpenyőben pirítunk egy kis kérget, majd bedobjuk a sütőbe, és omlósan puhára sütjük.
Spárgával és sajttal töltött csirkemell recept
Hozzávalók 2-3 főre:
- 50 dkg csirkemellfilé,
- néhány ek. repce- vagy olívaolaj,
- 1 csomag (20 dkg) szeletelt (bacon) szalonna,
- 1 db citrom héja, és leve,
- kb. 8-10 szál spárga,
- 15 dkg félkemény sajt, pl. trappista,
- só, bors, őrölt csípős paprika, fokhagyma granulátum ízlés szerint.
Elkészítés:
- Egy nagy csirkemellfilét középen elfelezünk, és mindkét husiba vágunk 1-1 zsebet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk paprikával és egy kis fokhagymaporral, jól bedörzsöljük.
- Kibéleljük trappista sajt szeletekkel, és 4-5 megtisztított, zöld spárga szálat teszünk rá.
- Feldobjuk egy kis reszelt citromhéjjal, és lével. Ráhajtjuk a csirkemell másik felét, és betekerjük a szalonna szeletekbe (mérettől függően 3-4 szelettel).
- 4-4 perc alatt megsütjük mindkét oldalát egy sütőbe tehető serpenyőben, kevés repceolajon. Az utolsó 1-2 percben locsolgassuk rá a kisült szaftot, de ne mozgassuk a husit, hagyjuk, hogy kéreg süljön rá.
- Tegyük át a sütőbe, és süssük 160 fokon, légkeverés mellett kb. 20-25 percet alufólia alatt. Ha átsült a husi, vegyük ki a sütőből, és még hagyjuk magára kb. 10 percet, és csak azt követően tálaljuk például friss, petrezselymes újburgonyával.
Tippek:
- Bőrös csirkemell filével is jól működik a recept, akkor szalonna szeletekre sincs feltétlenül szükség.
- Spárgából érdemes minél zsengébbet, és feszesebbet választani.
- Előkészítésnél ott törjük el a vastag végét, ahol hagyja magát, és a kis pikkelyeket szedjük le róla (a végén lévő rügyet mindenképp tartsuk meg, ez a legfinomabb és legzsengébb része).
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető.