Elképesztően kreatív és aranyos tradíció a mexikói konyhában, hogy aszerint nevezték el a tortilla lapból készült ételeiket, amilyen formában megtöltötték azt. Ha például két tortilla közé vagy egyet félholdba hajtva pakoljuk bele a finomságokat, és sütjük össze, quesadillanak, ha egy kisebb lapot bölcsőszerűen töltünk meg, taconak nevezzük, és még sorolhatnám a burrito, tortilla és wrap verzióit. Amíg az előbbiek inkább streedfood vonalat képviselnek, addig az enchilada egy teljes értékű, késsel, villával ehető fogást foglal magában, és a végletekig variálható a saját ízlésünknek megfelelően: egy pazar, szaftos ragut készítünk szinte bármilyen húsból vagy akár anélkül, lehetőség szerint bab, paradicsom és pikáns fűszerek társaságában, megtöltjük, megszórjuk sajttal, feltekerjük a tortilla lapokat, egymás mellé sorakoztatjuk a tepsiben, és nyakon öntjük alul, felül paradicsomszósszal. Sajttal meghintve ropogósra sütjük, és egy kis fokhagymás tejföllel meglocsolva tálaljuk. A ragu és a tepsibe pakolós, tekerős része remekül előkészíthető egy vendégsereg érkezése esetén, a sütést pedig már csak akkor követjük el, amikor megérkezett a társaság.
Enchilada recept
Hozzávalók 4 személyre:
Húsos raguhoz:
- kb. 60 dkg csirkemell vagy pulykamell (darált hús is lehet),
- 1/2 hámozott paradicsom konzerv,
- 4 ek. sűrített paradicsomszósz,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 fej lilahagyma,
- kevés olívaolaj,
- 25 dkg vörösbab,
- fél lime leve,
- 1-2 tk. oregánó,
- 2 tk. őrölt, füstölt paprika,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 tk. római kömény,
- 1 csipet őrölt chili.
Fűszeres paradicsomszószhoz:
- 1/2 hámozott paradicsom konzerv,
- 1 dl sűrű paradicsomlé (passata),
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- pár csipet oregánó, chili,
- 1 tk. füstölt paprika,
- só, bors.
További kellékek:
- 4 db nagy vagy 6 db kisebb tortilla lap,
- kb. 20 dkg reszelt cheddar sajt,
- kevés tejföl, fokhagyma, jalapeno paprika és tortilla chips a tálaláshoz.
Elkészítés:
- Kevés olívaolajon megdinszteljük az aprított hagymát, pár pillanat alatt a szeletelt fokhagymát, rádobjuk a csíkokra vágott húst, fehéredésig pirítjuk.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, a szószt, fűszereket, és fedő alatt addig főzzük, amíg jól megpuhulnsk. Ha konzerv babot használunk, akkor adjuk hozzá, amikor már puha a hús. A kész raguba facsarjunk egy kis friss lime levet.
- Amíg fő a ragu, elkészítjük a szószt. A paradicsomszószhoz minden alapanyagot összeturmixolunk, pürésítünk egy botmixer segítségével (ezt könnyítésképpen nem főzzük, és így az aromák is intenzívebbek maradnak).
- A tortillákat gazdagon megkenjük a raguval, jól megszórjuk reszelt cheddar sajttal, feltekerjük.
- A tepsi aljába locsolunk kevés paradicsomszószt, erre pakoljuk egymás mellé a töltött tortillákat.
- Ráöntjük a paradicsomszósz nagy részét, megszórjuk a sajttal, és 180-190 fokon sütjük, amíg rápirul a sajt (kb. 20 percig).
- Tálalásnál egy kis fokhagymás tejföllel, jalapeno paprikával, tortilla chipsszel kínáljuk.